Sulīgas, maigas gaļas gatavošana.

Izvēlēties gaļu – tā ir liela māka. To labi darīt ir tad, kad nav jāsteidzas, galva ir atpūtusies, atnākot pie pazīstama miesnieka no rīta, uz tirgu. Izvēlēties gaļu veikalā nav nemaz tik vienkārši. Un ja jums ir gadījies nopirkt vecu, cīpslainu liellopa gaļas gabalu, tad pagatavot maigu ēdienu, kurš pats kūst mutē, izredžu ir maz. Bet mēģināts – nav zaudēts, mājsaimnieces ir izgudrojušas daudzus veidus, kā cietas gaļas gabalus pārvērst sulīgā un maigā cepetī.

Fiziskais spēks.

Tiešāk – mehāniskā iedarbība. Ietiniet gaļas gabalu polietilēna maisiņā un ar āmuru, labi izklapējiet to no abām pusēm. Pēc tādas apstrādes pat cieta gaļa kļūs daudz mīkstāka un maigāka. Ja karbonādes nav jūsu ‘’jājamais zirdziņš’’, tad varat neveiksmīgi nopirkto gaļu samalt. Malto gaļu maigāku padarīs pievienotā, pienā izmērcētā baltmaize un sīpols.

Bieži vien gaļa liekas cieta, tāpēc, ka tur ir daudz plēvju un cīpslu, kuras jūs apstrādes gaitā neesat pamanījuši. Gaļa ir jāattīra ļoti uzmanīgi un rūpīgi.

Maigā iedarbība.

Vislabākais, gaļas maigās garšas un sulīguma palīgs, ir marinādes. To sastāvam nav obligāti būt ļoti sarežģītam. Piemēram, parastās sinepes lieliski tiek galā ar šo uzdevumu, ja ar tām apsmērē gaļas gabaliņus, kuri ir paredzēti cepšanai. Sasmērētos gabaliņus vismaz stundu liek mierā un tikai tad cep.

Par marinādi var kalpot gandrīz viss, kas atrodas mājās. Piemēram, augļi. Tie ir bagāti ar augļskābēm, tāpēc padara gaļu maigu, mīkstu, piešķir pikantu garšu. Augļu marinādi pagatavot ir ļoti vienkārši: ņemiet dažus kivi, mazliet sāls, piparu, garšvielu. Sarīvējiet un sagrieziet visu šo bagātību, iegūtajā marinādē iemērciet gaļu un atstājiet to tur uz 30 min – pēc kāda brīža jūsu galdā būs neaizmirstams cepetis. Tikai, pirms cepšanas neaizmirstiet noņemt no gaļas lieko marinādi.

Lielisku marinādi var pagatavot no granātābolu sulas. Skābā, sīvā, ar tanīnu bagāta sula būs laba marināde, ja tai tiks pievienotas garšvielas un uz dažām stundām tajā būs iemērkts gaļas gabals.

Ļoti labi, gaļas mīkstināšanai, sevi ir rekomendējis citrons. Gaļas gabaliņus liek kopā ar citrona gabaliņiem, kādreiz pievieno svaigu olu, un uz kādu laiku atstāj vēsā vietā. Laiks ir atkarīgs no tā, cik cieta ir gaļa, bet vidēji pietiek ar 2 -3 stundām.

Marinādes var būt pagatavotas no skābpiena produktiem. Tās arī padara gaļu maigu un garšīgu. Galvenais, ka nav nozīmes, ko jūs taisāties gatavot: vistas gaļu, cūkgaļu, aitas gaļu vai liellopa gaļu. Galvenā, tādas marinādes sastāvdaļa būs kefīrs vai nesalds jogurts. Tos sajauc ar garšvielām, nelielu sāls daudzumu, pipariem uz zaļumiem. Gaļu marinē aptuveni 2 – 4 stundas. Daudziem patīk gaļu marinēt ar majonēzi, bet profesionāļi tādu marinēšanas veidu neiesaka.

Diezgan plaši marināžu pagatavošanai tiek izmantots vīns un alus. Tā gaļu sagatavo parastai cepšanai un cepšanai uz iesmiem. Ja vīnam pievieno minerālūdeni, sīpolus un garšvielas – sanāks garšīgāk un ātrāk. Aromātiskā gaļa, kura ir izmērcēta alū, neatstās vienaldzīgu nevienu mājinieku un ciemiņu. Pirms cepšanas tādu gaļu ieteicams ir apviļāt miltos.

Ļoti pārdrošiem marinādes variantiem varam piedāvāt kvasa – medus marinādi, tomātu mērces “Adžika” marinādi vai tējas uzlējuma marinādi.

Mazas viltības.

Lai gaļa sanāktu maiga un sulīga, svarīgi ir cepšanas laikā novērst sulas iztecēšanu no tās. Vislabāk to panākt – gaļu panējot vai arī ‘’apzīmogojot’’ to ar ļoti lielu karstumu. Gaļas panēšanu veic tieši pirms cepšanas. Panēšanai derēs: milti, rīvmaize, olas vai to maisījums. Gaļas gabalus liek labi uzkarsētā eļļā, tad uzreiz sākās cepšanas process un gaļas sula neiztek.

Ja jūs cepat kotletes, tad centieties tās apgriezt pēc iespējas saudzīgāk, lai tās neizjuktu un no tām neiztecētu sula. Pats galvenais – nesāliet! Sāls izvilks visu sulu jau pirms cepšanas. Bet, ja jūsu cepetis tomēr ir sanācis sauss, tad mēģiniet situāciju glābt ar ūdens peldes palīdzību. Ielejiet katliņā ūdeni, ievietojiet virs tā sietu ar gaļu un apsedziet visu konstrukciju ar vāku.

Ja kāds no gastronomiskajiem eksperimentiem nav izdevies, nepārdzīvojiet, vienmēr atradīsies veids, kā visu atgriezt vajadzīgajā gultnē!

Separator image .