Mājās gatavota majonēze.

Kā pagatavot garšīgu majonēzi mājās apstākļos?

Majonēze, kuru tik ļoti nemīl veselīga dzīves veida piekritēji un kura tik ļoti garšo vecpuišiem, ir franču izcelsmes mērce, kura tiek pagatavota no olām un augu eļļas. Neskatoties uz to, ka majonēze ir trekna un kalorijām bagāta, tā nav kaitīga, bet pateicoties konservantiem, stabilizatoriem, emulgatoriem un modificētajai cietei tā ir iemantojusi ‘’sliktu’’ slavu. Majonēzei uzvēla vainu par lieko svaru, celulītu un kuņģa problēmām. Bet ir viena izeja – majonēzi vajag gatavot mājas apstākļos un baudīt tās noderīgo, izmeklēto, aromātisko garšu, droši to pievienot salātiem un citiem ēdieniem.

Eksistē ļoti daudz recepšu, kā pagatavot mājas majonēzi – mājas apstākļos. Var pagatavot klasiski treknu mērci, var pagatavot diētisko majonēzi, var pagatavot mērci ar dažādām piedevām. Neticiet tiem, kuri saka, ka majonēzes pagatavošana mājas apstākļos ir ļoti sarežģīts process, jūs varēsiet apgāzt šo mītu, izmantojot mūsu padomus. Mēs sīki izstāstīsim par dažādām šī ēdiena pagatavošanas tehnoloģijām un jūs paši pārliecināsieties, ka gatavot majonēzi ir viegli un vienkārši!

Ņemiet 2 olas un 400 gr augu eļļas ( saulespuķu vai olīveļļas), 1ēdamkaroti citrona sulas vai etiķa ( ābolu, vīna, vīnogu, balzamiskā), sāli, cukuru, piparus pēc garšas un saputojiet ar mikseri vai blenderi. Svarīgs moments – blendera uzgalim jāatrodas trauka apakšā, lai ātrāk veidotos bieza masa. Jūs redzēsiet, ka jūsu acu priekšā, masa sāks palikt bieza un balta, atliek tajā pievienot sinepes (tad sanāks provansas majonēze), ķiplokus, zaļumus, garšvielas – visu pēc garšas un vēlēšanās. Tagad jūs zināt, kā var gatavot majonēzi mājas apstākļos, kuras labums ir acīm redzams, bet ļaunuma – nav nekāda.

Gatavojam mazkaloriju majonēzi mājas apstākļos.

Tādas majonēzes recepte ir vēl vieglāka – olu vietā ņemam pienu, bet, lai masa paliktu bieza, mums vajadzēs citronu sulu, kurš momentāli šķidro pienu pārvērtīs par biezu masu. Vieglu majonēzi var pagatavot no biezpiena un kartupeļu cietes. Šajā receptē pusi norādītā eļļas daudzuma labāk aizvietot ar dārzeņu buljonu, kurš ir izvārīts no selerijām, burkāniem, sīpoliem, sēnēm un pētersīļa saknes. No buljona tiek vārīts šķidrums, kuru pēc tam saputo ar eļļu. Diētiskā majonēze ir gatava!

Kāpēc nesanāk majonēze mājas apstākļos. Mūsu padomi.

Ja slavenās mērces pagatavošanas procesā jums rodas jautājumi, kāpēc mājas majonēze sanāk šķidra, nepaliek bieza pat pēc 10 minūšu ilgas putošanas, nav īpaši garšīga vai ir pārāk asa, tas nozīmē, ka jūs esat izdarījuši kaut ko nepareizi.

  • Mājas majonēze nav pārāk baltā krāsā, tāpēc, ka tajā nav krāsvielu un mērce, kura pagatavota no lauku olām, vienmēr būs iedzeltenā krāsā.
  • Majonēzes pagatavošanai var izmantot tikai olu dzeltenumus, kuri kopā ar eļļu ātrāk veido biezu konsistenci.
  • No paipalu olām samāk maigāka un veselīgāka majonēze.
  • Ja majonēze paliek šķidra, pievienojiet tai mazliet citrona sulas, bet nepārspīlējiet, lai tā nekļūst skāba un ielieciet majonēzi ledusskapī – aukstumā tā ātrāk sacietēs.
  • Pārāk biezu majonēzi var atšķaidīt ar 1 tējkaroti ūdens (var mazliet vairāk) – garša necietīs!
  • Pienu majonēzes gatavošanai vajag izmantot aukstu, bet visiem pārējiem produktiem ir jābūt istabas temperatūrā.
  • Lai garša būtu pikantāka, sinepes var aizstāt ar sinepju pulveri.
  • Gatavojot majonēzi, jūs varat pievienot jebkuras garšvielas un zaļumus, kuri jums garšo.
  • Negatavojiet majonēzi tikai no olīveļļas, tai būs rūgtuma piegarša. Obligāti pievienojiet rafinētu saulespuķu eļļu.
  • Daudzas saimnieces interesējas, cik ilgi var uzglabāt majonēzi. Ledusskapī – ne ilgāk par divām nedēļām.

Pēc pirmās, mājas majonēzes degustācijas, jums vairs negribēsies iegādāties veikala analogus, jo pie kvalitatīviem produktiem mēs pierodam ļoti ātri!

Separator image .