Gatavojam – skaistas un garšīgas pankūkas.

Pankūkas ir viens no garšīgākajiem ēdieniem. Pieredzējuši kulināri apgalvo, ka cept tās, ir vienkārši. Eksistē daudz noslēpumu un viltību, kuras palīdzēs jums pagatavot visgaršīgākās pankūkas –smaržīgas un garšīgas.

Mīklas pagatavošanas noteikumi.

Pankūkas jāsāk gatavot 3 stundas pirms tam, kad tās ir paredzētas celt galdā. Ja jūs gatavojat rauga mīklu, sāciet to gatavot jau 5 stundas iepriekš. Miltus obligāti vajag izsijāt. Sijāšana padarīs tos irdenākus un jūsu mīkla būs maigākā un gaisīgāka. Atcerieties, ka sijāt miltus vajag nevis iepriekš, bet tieši pirms mīklas gatavošanas sākšanas. Izmantojiet tikai svaigas olas. Ir ieteicams, pirms olu pievienošanas mīklai, tās sakult.

Pankūkas sanāks garšīgākas, ja olu dzeltenumus, kuri paredzēti pankūku mīklai, gatavosiet atsevišķi no olu baltumiem. Ir ieteicams, olu dzeltenumus un baltumus saberzt ar cukuru vai saputot ar mikseri. Mīklai vispirms pievieno olu dzeltenumus, apmaisa mīklu, ļauj tai pacelties (ja jūs gatavojat rauga mīklu) un tikai pēc tam pievieno olu baltumus. Atcerieties, ka mīklu ar olu baltumiem apjauc no augšas uz apakšu, tāpēc, lai saglabātu putu veida mīklas struktūru. Tad, mīklai ļauj pacelties vēl vienu reizi un uzreiz sāk pankūku cepšanu.

Iejaucot pankūku mīklu ir svarīgi ievērot pagatavošanas secību. Atcerieties, ka izsijātiem miltiem nekādā gadījumā nedrīkst pievienot šķidrumus. Vispirms ir jāsajauc visas šķidrās sastāvdaļas un pēc tam, tievā strūkliņā, pastāvīgi maisot šķidrums jāielej miltos.

Sāli un cukuru, pankūku mīklai labāk pievienot, atsevišķā traukā, iepriekš atšķaidītu ar ūdeni. Pirms pievienošanas šķidrums ir jāizkāš, lai neizšķīdušās sāls vai cukura gabaliņi nenokļūst mīklā. Lai pankūkas patiešām būtu izdevušās, tad mīklai, ir ieteicams, pievienot augu eļļu vai sviestu. Vislabāk to darīt ir pašās beigās, kad mīklai jau ir pievienoti milti. Pievienojot eļļu, jūtiet mēru, 2 – 3 karotes, būs pilnīgi pietiekami.

Jo vairāk cukura mīklā, jo brūnākas būs pankūku maliņas. Ja jūsu pankūkas sanāk bālas, tas nozīmē, ka jūsu mīkla ir kļuvusi skāba. Situāciju var labot – mīkla ir jāsaldina, bet arī šeit vajag zināt mēru, jo pārāk salda mīkla sāks piedegt.

Ja jūs gatavojat rauga mīklu, nepārdzīvojiet, ja tā pietiekami nav uzrūgusi. Visu izlabos silts piens, kuru pakāpeniski ir jāpielej mīklai, pastāvīgi to maisot. Tiek uzskatīts, ka rauga mīkla sanāk garšīgāka, ja ir gatavota ar pienu, bet gaisīgāka – ja ar ūdeni. Rauga mīklai, kura ir paredzēta pankūku cepšanai ir jāpaceļas 2 – 3 reizes. Ja tā nav pietiekami rūgusi, pankūkas sanāks cietas, bet ja tā ir rūgusi par daudz, tad pankūkas būs bālas un ar skābu garšu.

Ja jūs pankūku mīklu gatavojat no kefīra vai skāba piena, sodu pirms pievienošanas obligāti ir jānodzēš. To dara ar citronskābi vai etiķi. Tas jādara atsevišķā traukā un mīklai jāpievieno pirms miltu pievienošanas.

Ja, jūs esat iejaukuši pārāk biezu mīklu, tad to var atšķaidīt, bet nav vērts tai pievienot pienu, jo tad pankūkas var sākt piedegt. Labāk mīklai pievienojiet ūdeni. Mīklā nedrīkst būt kunkulīši, bet arī pārāk ilgi putot mīklu nav ieteicams, jo tad tā kļūs staipīga.

Cepšanas smalkumi.

Pankūku mīklu lej uz pannas plānā kārtiņā. Ja jūs mīklai pievienojāt eļļu, tad ieziest pannu ar eļļu vajag tikai pirms pirmās pankūkas cepšanas. Ar eļļu nevajag pārcensties. Vēlams eļļu pannā neliet, bet ieziest ar kartupeļa šķēlīti.

Mīkla, uzkarsētajā pannā, ir jāielej ātri, liecot pannu no viena sāna uz otru, tā lai mīkla vienmērīgi izplūst pa visu virsmu.

Pankūkas vēlams cept uz mērenas uguns. Uz otriem sāniem jāpagriež tad, kad maliņa jau ir apžuvusi, bet vidus pārklājies ar punktiņiem. Pankūkai viegli jāatdalās no virsmas. Ja pankūkas nevar apgriezt, tās plīst, slikti cepas, tas nozīmē, ka mīklā pietrūkst miltu. Situāciju var labot, ja mīklai pievieno iztrūkstošo sastāvdaļu.

Pannai, kurā jūs taisāties cept pankūkas ir jābūt tīrai. Vislabāk, ja tā ir speciāla, pankūkām paredzēta panna. Nav ieteicams pankūku pannu mazgāt ar abrazīviem mazgāšanas līdzekļiem. Pirms pankūku cepšanas labi izkarsējiet pannu.

Separator image .